31 Ocak 2014

Black&White

       Çok şükür sıcaklık mevsim normallerine dönmüş ve bizler tekrar kış havasını yaşamaya başlamışken, evinde oturup film izlemek isteyenlere bir kaç siyah beyaz film önerim var. Hoş, günümüz teknolojisinde renklilik ve netlik varken neden eskilere bakış atalım diyebilirsiniz. Çocukluk zamanlarımda ara ara televizyonda gösterilen Charlie Chaplin'in 1900lü yıllardan kalma siyah beyaz kısa filmlerinden mi, çocukluğumun Adana'sında yazlık bahçelerde gösterilen Belgin Doruk'lu türk filmlerinden midir bilinmez ama bana hep farklı gelmiştir bu soğuk renklerin, puslu ve nostaljik havası. Yine ondan mıdır bilinmez, 2011 yılında The Artist filmi  gösterime gireceği vakit, ilk defa büyük ekranda siyah beyaz film izleyeceğim için heyecanlanmıştım.

The Artist, 2011
          

        Çevremde bu filmi seven de oldu, sevmeyen de. Bence güzel bir romantik filmdi. Henüz herhangi bir sessiz film izlemediyseniz, yakın dönem yapım örneği olarak, Oscar ödüllü bu filmle siyah beyaz kategorisine başlayabilirsiniz.

Casablanca, 1942
         
             Romantik olsun, hem de klasik derseniz tabi ki 1942 yapımlı "Casablanca" izlenmeli.


It is a wonderful life, 1946
       
       Hem romantik hem de eğlenceli, umut dolu bir film arıyorsanız da adresiniz 1946 yılı yapımlı "It's a wonderful life" olmalı derim. Dilerim sizin de aklınıza George Bailey'in adı ve hayatı kazınır...

12 Angry Men, 1957
       
         Aşk olmasın ama sevgi olsun, insanlık olsun, şüphe olsun derseniz de 1957 yılı yapımlı "12 Angry Men". Olaylara bakış açınızı sorgulatan, tek bir odanın içinde 90-95 dk'nın nasıl geçtiğini anlamadığınız akıcı bir film.

Manhattan, 1979
       
         ve son olarak benim gibi Woody Allen filmlerine ilginiz varsa,  New York sevenlerdenseniz, 1979 yapımlı "Manhattan" filmi. Sever misiniz sevmez misiniz bilemem ama dönemine göre bence farklı bir film.

İyi seyirler,

Æ

Not: Fotoğraflar google görsellerden alınmıştır.


1 yorum:

  1. siyah beyaz filmler beni çok çekmiyor, canlılık arıyorum belki de.. ama yine de izlerken keyif verici oluyor bazıları. birde 3D nin renkli dünyasını görünce eskiden insanlar nasıl izliyorlardı diyorum, fotoğraftaki etkiyi pek bırakmıyor siyah-beyaz filmler bende. Manhattan ı izleyebiliriz ama;)

    YanıtlaSil