6 Kasım 2013

Taare Zameen Par

Like stars on earth. / Her çocuk özeldir.

Her anne babanın, her anne baba olmak isteyenin, her öğretmenin, her ablanın her kardeşin, her dayının halanın, amcanın ve teyzenin, kısacası herkesin mutlaka izlemesi gereken bir film izledim geçtiğimiz bayram tatilinde: Taare Zameen Par (Like stars on earth). Dilimize çevirilmiş hali ile, "Yerdeki yıldızlar/ Her çocuk özeldir". 2007 Hint yapımına ait olan bu film, derslerinde ve aile ilişkilerinde problem yaşayan 8 yaşındaki Ishaan'ın, resim öğretmeni Nikumbh (Aamir Khan)'ın bakışlarıyla aydınlanan dünyasını anlatıyor.


                                              



Her çocuk gibi, kendine özel bir hayal dünyası ve algılama şekline sahip bir çocuktur Ishaan, lakin ailesinin ve öğretmenlerinin gözünde ise sadece bir çocuktur, yani, okula gider, ödevini yapar, dersine çalışır. Çocuktur, yaramazlık eder, oyun oynar, arkadaşıyla tartışır. Çalışmazsa, yaramazlık ederse de azar işitir, ceza alır. Lakin, sorulmaz, neden diye? Hoş, sorulsa da ciddiye alınmaz. Kalıplara uymaması sorgulanmaz. Zordur çünkü, kendi beklentilerimizi bir yana bırakıp, karşımızdakinin ne demek istediğini duyabilmek. Zordur çünkü karşımızdakini olduğu gibi kabul edebilmek. Kolayını seçip, herkes gibi olmasını beklemek varken... Herkesin tersine, kalıpların ötesinde bakış açısına sahip olan Nikumbh ise bu konuda Ishaan'ın bilmecesini çözmeye kendini adar... Biz de ilişkilerini seyre dururuz.

Aslında herkes bilir içten içe: biliriz ki herkes bir değildir. Çocukken anlayamadıklarımızı büyüdükçe fark ederiz; insanların neden bize benzeyip neden benzemediğini. Oysa çocukken öğrenemediysek özel olduğumuzu, büyüyünce nasıl başaracağız ki? Hata yapmamıza, kırıp dökmemize izin verilmediyse, devamlı kıyaslandıysak komşu çocuklarıyla, ebeveynlerimizin çizdiği kariyerde ilerlediysek matematiği sevmediğimiz halde... nasıl bilebiliriz ki gerçek kimliğimizi? Biz de ondan, farklılıklarımızı kusur zannederiz çoğu zaman, başarısızlık, eksiklik vs olur adları. Çoğu zaman da değiştirmeye çalışırız kendimizi. Enerjimiz harcanır gider, herkesten biri olabilmek uğruna... Oysa, özgür bıraksak kendimizi, ne özel yönler çıkacaktı/çıkacak kim bilir?

Taan Zameen Paar'in seyrederken, bunlar gibi nice düşünce bulutları kaplayıveriyorlar etrafımızı. Kah yağmurlu, kah güneşli bir ruh hali içindeyken biz, bir ışık hüzmesi de bizim dünyamızda beliriyor sanki.

Filmin meşhur "bum bum bole" şarkısındaki gibi:

"Ufkunuzu genişletin,kanatlarınızı açın, bırakın renkler uçuşsun!
Haydi hep beraber, yeni hayaller yaratalım!"


Kısacası, izleyin, izlettirin.

Æ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder