15 Şubat 2013

Evim evim güzel evim: Adana

Tipik bir Akdeniz kentidir evim; deniz kenarı bir il olup da il merkezinin denizden uzakta olması dışında... çatısız, güneş enerjili yüksek katlı apartmanları... sokaklarında bilmeyenlerin portakal sandığı, turunç ağaçları ve palmiyeleri... şubat ortasında bile, hava güzelse göl kenarında gömlekle oturup çay içebilme olanağı... yollarında, çoğunluk beyaz ya da gri renklerde olan arabaları ve sayıca fazla kadın sürücüleri... güler yüzlü ve tez canlı Çukurova insanları ile kendine hastır. Bilindiği üzere, yazlarının kavurucu sıcaklığı, bunaltıcı nemi ve kebabı meşhurdur. Medyadan ise maalesef çoğunluk adliyesi, patırtısı ve gürültüsü duyurulur. Nicedir, bereketli toprakları, karakteristik popülasyonu, coğrafyası ve sanayisi ile bilinen kentimizin bir yanı bugün, iç göçe ve çarpık kentleşmeye teslim, ama yine de kanımca yaşamak için sosyal, sağlıklı, ucuz ve huzurlu bir yer.



Yaklaşık 10 yıldır bir misafirim ben kendi evimde... Yıllık izinlere sıkıştırılmış ziyaret günleri kısaldıkça da daha bir özlemli, daha bir kıymetli benim için bu misafirlikler. Hal böyleyken, bir rutin halinde her gidişimde tatmadan dönemediğim, uzağındayken özlediğim bazı lezzetler var.  Olur da yolunuz düşerse diye işte onlardan birkaçı:

evde yapılmış ya da dışarıdan sipariş edilmiş en orijinal hali ile olmazsa olmaz Adana kebap..yanında bol salataları ile... ama altını çiziyorum, pilavsız...

Eve sipariş edilmiş ortalama bir Adana Servisi*

yine evde ya da dışarıdan siparişle hamur işi sıkma ayran/çay ikilisi...

Hazır Sıkma-Çay*

anne mutfağından çıkmış, bulgur işi yanında yufka ekmek ve mor havuçlu salata ile içli köfte ve maydanozlu sarımsaklı köfte...

                                                                                      İçli Köfte*                                                                                                 
Sarımsaklı Köfte*  

Kazım Büfe'de bana göre vişne suyu ve şalgam, kardeşime göre limonata ve muzlu süt...

Kazım Büfe ve örnekleri*

yazları da mümkünse sade ya da meyveli bici bici :)

Bici Bici (Sade)**

ve fotoğraflanamamış diğer lezzetler: Adana mantısı, Kuru dolma, Yüzük çorbası, Kabak çintmesi, Halka tatlı... ve ben her ne kadar yiyemesem de sakatat sevenler için Şırdan dolması.

Olur da yolunuz düşerse, geliniz, görünüz, yerinde tadınız :)

Evinizde denemek isterseniz de:
http://www.yemektarifleri.com/tarif-ara/tum-kategoriler/adana
http://lezzetler.com/adana.yemekleri

Not:
*Tüm fotoğraflar maalesef cep telefonu ile çekilmiştir.
**Son ziyaretimde bu lezzeti tadıp fotoğraflayamadığım için bu fotoğraf google görsellerden alınmıştır.

2 yorum:

  1. Adana'yı hep sıcak memleket olarak biliyorum. Hataya giderken uçağımız oraya inmek zorunda kalmıştı. Bir Adana havası aldık ama havalanı dışında biryer göremedik. Herşey çok lezzetli görünüyor. Ben birde pamuk tarlalarını çok merak ediyorum..

    YanıtlaSil
  2. pamuk tarlalarından çok portakal behçelerine yakın büyüdüğümden sanırım hiç o noktaya değinmemişim ama bir fotoğrafçı gözüyle hemen eksikliği hissetmişsin :) bir gün gel de beraber gidelim, hem çekelim hem yemeklerini yiyelim :)

    YanıtlaSil